Altijd een duidelijk verhaal.

Blog

Macht der gewoonte

mrt 01

Soms doe je dingen, omdat je ze altijd zo gedaan hebt. En soms gaan dingen daardoor juist mis. Op de foto zie je mij tijdens mijn eerste en laatste brommertocht. Het was op Rhodos, in 1991.

Handrem
Mijn vriend en ik huurden een brommer. Ik zag het voor me. Stoer tuffen op de weg langs het strand, haren wapperend in de wind. Goed geluisterd naar de instructies. Alleen... thuis had ik een fiets met een handrem. Om te remmen, kneep ik altijd in het stuur. Op een brommer werkt dat iets anders. Als je dan in het stuur knijpt en doorrolt, dan geef je met de ene hand gas en met de andere rem je. Op de een of andere manier gebruikte ik alleen het gas en ik kon niet meer remmen. Op een fietspad langs de hoofdverkeersader van Rhodos schoot ik ervandoor...

Vind zonder t
Zo gaat het ook met taal. Je schrijft de dingen zoals je ze altijd schrijft. Neem de dt-regel. Als tekstschrijver schrijf ik zoveel over en namens anderen dat ik gewend ben aan het woordbeeld van de dt (jij vindt, hij vindt, zij vindt, het vindt plaats, u vindt). Dus als ik in mailtjes vanuit mezelf praat, dan vind(.) ik het lastig om die t weg te laten! Vaak onderschep ik de fout voor het verzenden en een hele enkele keer gaat het gewoon mis.

Gesproken taal
Zo schrijf je een spontane zin net zoals je ‘m zegt. Maar dan zijn er van die taalregels waar de geschreven taal blijkbaar moet afwijken van de gesproken taal. (Terwijl ik altijd adviseer: schrijf zo veel mogelijk zoals je spreekt). Zo gebruik je in spreektaal frequent ‘als’. Ga je het schrijven, dan moet je eerst even nadenken: “Is het een overtreffende trap? Ja, groter. Oh, nu heeft ‘dan’ de voorkeur.” En zeg nou zelf, als je praat, denk je dan na of je hen of hun het boek gaat geven?

Afloop
Hoe het afgelopen is op de brommer? Het lukte me niet om te remmen, integendeel. Ik ging almaar harder. Toen het fietspad eindigde en mijn vriend riep: “Oversteken!”, denderde ik in volle vaart een torenhoge stoeprand af, sjeesde in hoog tempo tussen het drukke verkeer door twee rijbanen over. Knalde aan de overkant de stoep weer op en racete een parkje in, waar het me uiteindelijk lukte om op commando het gas los te laten... Ternauwernood overleefd dus. We hebben de brommer teruggebracht, ik ben bij mijn vriend achterop geklommen en heb sindsdien nooit meer op een brommer gereden. Twijfel je ook wel eens over d en/of t? Kijk dit duidelijke filmpje met muziek en uitleg van De Staat en dan vergeet je het nooit meer.

Geplaatst door Leonore | 01 maart 2016
Brommerblog
Disclaimer Design door BuroPARK