Altijd een duidelijk verhaal.

Blog

Spraakverdwalingen

aug 19

Ik ken iemand die op feestjes steevast naar de ontvangsttafel loopt en zegt: “Mag ik 10 constructiebonnen?” Er is altijd wel iemand die hem verbetert: “Dat heet consumptiebonnen, meneer.” Waarop hij dan breed grijnzend reageert met: “Wat introduceert mij dat nou!”

Dit soort zinnen ontstaat soms ook door de autoconnectiefunctie op je telefoon. Want de spellingsconnectie komt dan met de meest radicale wijzigingsopstellen in je Whatsappjes. De vervangende woorden zijn op zich connect, maar ze hebben net een andere vertekening. Soms kun je nog wel begrijpen wat er bedoeld is, maar soms is de doelopstelling volkomen verdwenen.

Het gaat ook wel eens mis in publieke werken. En voor je het weet zie je groepjes zwangere vrouwen die berkenbomen trainen, in plaats van hun bekkenbodem. Het scheelt maar een paar letters, maar toch … het effect is ridicuul anders. En heb je wel eens geprobeerd om een sommetje uit te rekenen op een calibrator? Dan heb je een paar dagen gewacht op zo’n online verstelling en dan komt er een heel andere apartheid uit je verpakking. Reken er maar op dat je teleurgesteld bent! Want zo’n vergissing was niet in de prijs gediskwalificeerd.

Nou, zo kan ik nog wel even doorgaan met spraakverdwalingen. Maar dan loop ik het gevaar om tegen de irrigatiegrens van mijn lezers aan te lopen. Hoe je het ook wendt of omkeert, het blijft erg grappig als je probeert dure woorden te gebruiken en er dan net een frictie naast zit, waardoor de zin een heel andere confrontatie krijgt!

Geplaatst door Leonore | 19 augustus 2019
Aurocorrect errors
Disclaimer Design door BuroPARK